Tort dla psa.

Nasz najlepszy pies na świecie obchodził właśnie roczek. Jak dla każdego członka rodziny i dla niego musiałam przygotować tort. O ile te słodkie, ludzkie torty, już całkiem nieźle mi wychodzą, tak lekkim dylematem okazał się tort dla psa. Z czego go zrobić, żeby solenizantowi smakował, a jednak nie zaszkodził? 

W polskim necie nie znalazłam żadnego przepisu, który byłby wart uwagi, więc zabrałam się za międzynarodowe strony. Pełna nadziei, że odnajdę magiczną recepturę, z każdą kolejną stroną coraz bardziej załamywałam ręce. 

W kuchni wyznaję jedną zasadę. Ma być smacznie, ciekawie, kolorowo, sezonowo, zdrowo, ale prosto i szybko. Nie mam ochoty spędzać całego dnia przy garach, nie mam też ochoty kupować drogich sprzętów, czy składników, żeby coś przygotować. Tak było i teraz. To dlatego w końcu tort wymyśliłam na podstawie wielu innych przepisów i inspiracji. Wyszedł boski, więc dzielę się przepisem. Robiłam go dosłownie 15 min. Tort jest ze składników, które są całkiem ludzkie, więc jeśli macie w rodzinie mięsożercę lub kogoś, kto ze wszystkich słodyczy najbardziej lubi schabowe, to można mu taki torcik też zafundować. 🙂 

Tort dla psa

Składniki na tort dla psa: 

  • 500 mięsa mielonego wołowego, wieprzowego lub mieszanego 
  • garść tartego sera żółtego
  • garść płatków jaglanych
  • 1 jajko 
  • 1 średnia starta marchewka 

Składniki na wierzch tortu: 

Kilogram ziemniaków obranych, ugotowanych, odcedzonych i utłuczonych na gładkie purée, ostudzonych. Aby z ziemniaków purée wyszło gładkie, można je lekko rozgotować, a ewentualne grudki wyrzucić. 

Dowolne ozdoby – kostki, smaczki itp. 

Przygotowanie: 

Rozgrzej piekarnik do 175 stopni. Mięso, jajko, ser, płatki, marchew połącz w misce na jednolitą masę. Podziel na cztery równe części i z każdej uformuj okrągły placek jak na burgery.

Burgery ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w rozgrzanym piekarniku około 20-30 minut. Ser może z burgerów lekko “wypłynąć”, jest to normalne zjawisko. Ostudź. 

Każdy placek mięsa posmaruj odrobiną puree, na nim ułóż kolejny placek mięsa i znowu puree. Tort na wierzchu i po bokach pokryj gładką warstwą puree, udekoruj, w razie potrzeby przechowuj w lodówce. Tort dla psa pokrój ostrym, dużym nożem. I tyle. Proste, prawda? 

Nasz słodziaczek, Wacik, Majlos Bajlos, Boski Majloski tortem był zachwycony. Jak przystało na prawdziwego, szarmanckiego dżentelmena, nie śpiewał sam sobie sto lat, pozował cierpliwie, zjadł kulturalnie z talerzyka, a po ceremonii polizał w podziękowaniu. Ten pies to najlepsze, co nam się przydarzyło od lat. Tyle radości, miłości i zabawy nic nam nigdy nie dało. Żyj nam sto lat Waciku. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *